A modern kor járványa: az elhízás

A XXI. szá­zad szo­morú para­do­xonja, hogy mialatt a Föld népes­sé­gé­nek harmada az éhezéssel küzd, a másik harmadának a túl­táp­lá­lás­sal és követ­kez­mé­nye­i­vel kell szem­be­néz­nie. Ma a kövér­ség és szövőd­mé­nyei a világ egyik leg­na­gyobb egész­ség­ügyi kihí­vá­sát jelen­tik. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint a túlsúly és az elhízás a második legfontosabb megelőzhető rizikófaktor a dohányzás után. A fejlett országokban a túlsúlyos és elhízott emberek aránya ötévente megduplázódik. Csak Európában és az Amerikai Egyesült Államokban jelenleg több mint 70 millió ember elhízott, ezen felül további 163 millióan túlsúlyosak. Magyarországon még ennél is nagyobb mértékű a túlsúly és elhízás előfordulása.

Mi az elhízás?

"Az elhízás anyagcsere folyamatok genetikai, központi idegrendszeri vagy endokrin és környezeti hatásokra létrejövő zavara, amely az energiaháztartás egyensúlyának módosulását okozza. Ez a folyamat a táplálékfelvétel növekedésében és/vagy az energia leadás csökkenésében nyilvánul meg, majd fokozott zsírraktározáshoz vezet. A súlytartó fázisban a kövérség megtartása már kisebb energia bevitellel is lehetséges. Ebben a szakaszban is további szabályozási zavarok, társuló betegségek alakulhatnak ki. Az elhízás tehát krónikus és recidiváló betegség, amely tartós kezelést igényel, testsúlycsökkentés, majd súlytartás céljából."

Túlsúlyos vagyok?
Az egyik leggyakoribb mérő módszer a BMI (testtömeg index) kalkulátor, mely megmutatja hányadán állunk a kilóinkkal.

Természetesen vannak még más módszerek is a túlsúly meghatározására: derék-csípő arány, testzsír százalék mérés.
(ezekről a wikipedia angol nyelvű oldalán lehet olvasni)

Az elhízás lehetséges okai
  • genetika

    Úgy gondolom, ez a ritkábbik faktor, melyet ennek ellenére tesznek a legtöbbször felelőssé. Egyetértek a cikkben foglaltakkal, hogy a környezeti tényezők nélkül nem lépnek működésbe a genetikai folyamatok. Minden ember különféle genetikai hajlamokkal születik, de az, hogy végül beteg lesz-e, az teljes mértékben az életmódon és a táplálkozáson, illetve a gondolkodásmódon múlik. Könnyen belátható, hogy egy minden szempontból kiegyensúlyozott életet élő ember ritkábban lesz beteg, mint aki "két végéről égeti a gyertyát". A genetika kikerülhetetlen tényező, de nem 100%-os alakítója, az életünknek. Nagyon sok múlik rajtunk, az életmódunkon, mely képes képes felülírni a DNS-ünk - és ez tovább is öröklődik. Az epigenetika épp ezt a tézist erősíti meg.

  • táplálkozás

    Jogosan ez a téma foglalkoztatja a legtöbbet az embereket. Szinte mindenkinek van elképzelése, hogy szerinte mi az egészséges, milyen diétával lehetne lefogyni. Gyakran hallani sztár étrendekről is, melyek végre biztos fogyást ígérnek, nincs magazin, mely ne ajánlana egészséges/fogyókúrás recepteket. Rengetegen számolgatják a bevitt kalóriát, szénhidrátot, zsírt fehérjét... kikiáltanak bizonyos élelmiszer csoportot bűnösnek, mely "hizlal".
    Nagyon kevés szó esik ugyanakkor az élelmiszerek minőségéről, feldolgozottsági állapotáról, elkészítési módozatáról, mely nagyon sokat nyom a latba. Csak röviden:
    1. minőség - a jobb minőségű élelmiszerekben több tápanyag, ugyanakkor kevesebb adalék anyag és visszamaradt vegyszer található
    2. feldolgozottság - ez azt jelenti, minél több élelmiszer-ipari folyamaton haladt át az élelmiszer annál kevesebb tápanyagot, de annál több egyéb adalék anyag hozzáadásával készül el az immár feldolgozott kész élelmiszer.
    3. elkészítési mód - egy élelmiszert minél természetesebb, feldolgozatlanabb formában fogyasztunk el, annál jobb hatással lesz a szervezetünkre. A legideálisabbtól a legkárosabbig így néz ki:
    nyersen fogyasztás >>> párolás >>> főzés >>> sütés >>> zsiradékban sütés
    .

  • mozgásszegény életmód

    Szinte közhely manapság, hogy sok ember még a WC-re is gépkocsival jár. A (hobbiból) sportolás sajnos nem követendő példa társadalmi szinten. (az élsport egy igen szűk réteg lehetőségeit fedi csupán) Ennek több okát látom:
    1. Az emberek többsége a munkából hazaérve már nem tud/nem akar energiát fektetni a rendszeres heti testmozgásra (mert fáradt, mert otthon is dolgoznia kell, mert háztartást kell vezetni, gyereknevelés, kényelmesség, stb.)
    2. Társadalmi szinten hiába beszélnek sokan a testmozgás jelentőségéről, ha nincsen a társadalmi szinten közvetített érték által elismert példa, kényelmes tespedő megoldásokat kínálnak a meglévő társadalmi minták.
    A megoldás ugyanakkor csak egyéni elhatározás szintjéről indulhat el: az embernek saját magának kell döntést hoznia egészsége érdekében: gyalog, kerékpárral munkába menni máris biztosítja az alap testmozgást, a természetben kirándulni szintén természetes lehetőség. Sok településen adott több sportszakosztály adta sportolási lehetőség is, melybe be lehetne kapcsolódni. Egyéni sportolási lehetőséget biztosít az uszoda és több edző terem is változatos mozgás formákkal, tornákkal.

  • lelki okok

    Nem utolsó sorban kell beszélni az elhízás lelki okáról is. Sok ember számára, akik az életben nem tudják megvalósítani magukat, sorozatos kudarcok érik, baráti és párkapcsolatuk nincsenek rendben, az evésben találják meg az egyetlen vigaszt, mellyel némi boldogságot igyekeznek vinni az életükbe. Édességfüggés, nassolás, zabálás, önértékelési zavarok a leggyakoribb okok.
    Ezen lelki okok feltárása (akár szakember segítségével) sokszor megoldja az étkezési zavarokat. A lélek egészsége/betegsége erősen kihat a fizikai test állapotára. A nehézségekkel való szembenézés mindig nehéz, de új kezdetet jelent, mellyel megváltoztatható az eddigi ingoványos élet.

Az elhízás tényét mind egyéni, mind társadalmi szinten komolyan kellene venni. Elbagatellizálni hogy "csak" duci/köpcös valaki, semmiképp nem jó. Az elhízás következményei súlyos számot adnak: gyógyszerkiadások és betegség, rövidebb, rosszabb minőségű élet, negatív önkép.

Megéri???

2 megjegyzés:

Kisvic írta...

Szerintem is elsősorban a táplálkozás (ezen belül az elsavasodás) és a mozgásszegény életmód felelős az elhízásért. No meg persze a lelki okok. De ha lúgos a szervezetünk, az az energiaszintünket és a lelkiállapotunkat is erősen pozitívan befolyásolja. Ha valaki csak néhány dolgot épít be az étrendjébe azok közül, amiket írsz (pl. zöldek, zöldség, gyümölcs mennyiségi fogyasztása
...), már sokat tett az ügy érdekében magának.

Fogyás írta...

Viszont aki már elhízott az néha tehetetlen és bele magyarázza, hogy Ő aztán soha nem tud lefogyni. Pedig csak elhatározás és kitartás kérdése az egész!